Половината болнични легла,  с които разполагаме, са излишни, тъй като

...
Половината болнични легла,  с които разполагаме, са излишни, тъй като
Коментари Харесай

Зам.-министър на здравеопазването: В София има толкова болници, колкото в цяла Австрия

Половината болнични кревати,  с които разполагаме, са непотребни, защото не се употребяват действително. Медицинската помощ е свръхсъсредоточена в няколко огромни града. Само в София има 70 лечебни заведения – колкото в цяла Австрия. Ние сме преди всичко в Европа по брой хоспитализации на глава от популацията.Това съобщи пред БНР Михаил Околийски, заместник-министър на опазването на здравето.

Една голяма част от дейностите се прави в лечебни заведения, без въобще да с постанова да е там, разяснява Околийски и уточни, че би трябвало да има преструктуриране, защото има и " цялостен апетит за различен вид услуги ".

В бюджет за 6 месеца не може да се вършат революционни промени, само че е реалност, че разноските за първична, извънболнична помощ са увеличени с максимален %. Парите за асистирана репродукция се удвояват, разясни заместник-министърът на опазването на здравето.

По думите му, има растеж и при прегледите, касаещи майчиното и детско опазване на здравето.

Към момента персоналните лекари не са изключително стимулирани да са самодейни и да търсят пациентите си за профилактичните им прегледи. Това би трябвало да се промени. Комуникацията би трябвало да е двустранна – " хората да схванат, че тези прегледи не са единствено проформа, с цел да се отбие номерът ", акцентира Михаил Околийски. По думите му " това в последните години беше тотално занемарено ", хората бяха оставени сами на себе си " и няма позитивен резултат за здравето на нацията. Той даде образец с продължителността на живота на мъжете у нас, която е най-ниска в цяла Европа.

Обмислят се наказания за непровеждане на профилактичните прегледи, както и мотивация за осъществяването им – да вземем за пример освобождение от избран брой здравни вноски.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР